Tematami, które omówił Główny Lekarz Weterynarii Marek Pirsztuk były "Elementy bioasekuracji w hodowli zwierząt - praktyczne aspekty ochrony stad hodowlanych przed zakażeniami".
Bioasekuracja (biobezpieczeństwo) jest to sposób postępowania lub filozofia w chowie zwierząt, ukierunkowana na utrzymanie lub ochronę przed wtargnięciem nowych patogenów. Wprowadzając kompleksowy program zabezpieczenia fermy poprawiamy wyniki produkcyjno-ekonomiczne i zmniejszamy wydatki na leczenie.
Najważniejsze punkty programu bioasekuracji ferm to:
1. lokalizacja fermy
2. konstrukcja budynku
3. kontrola obecności zwierząt niepożądanych (dzikie zwierzęta, ptaki, szczury, myszy, insekty, itp.)
4. program czyszczenia i dezynfekcji fermy oraz sprzętów inwentarskich
5. kontrola wizyt na fermie
6. kwarantanna i system: "całe pomieszczenie pełne, całe pomieszczenie puste"
7. program zdrowotny - status zdrowotny stada
8. sposób utylizacji odpadów
9. transport
10. ruch ludzi w obrębie fermy
Problemy zagrożeń środowiskowych dla zwierząt i osób ich obsługujących wynikających z narastającej koncentracji produkcji zwierzęcej i sposoby ich rozwiązywania to temat wykładu przedstawionego przez inż Ignacego Bochenko, właściciela firmy FASKA k/Włocławka produkującej urządzenia dla rolnictwa (między innymi agregaty do dezynfekcji, dezynsekcji oraz zakiszania pasz).
Stwierdzono, że nawet w najlepiej zaplanowanym programie bioasekuracji najsłabszym ogniwem jest człowiek, dlatego warto przy różnych okazjach o tym mówić.
Podobne szkolenie, tym razem dla rolników, przewidywane jest w pierwszym kwartale przyszłego roku.
Art. fot. MyLomza.pl